Wel of geen wissel tijdens de eindexamens?

 

Vandaag zijn de eindexamens begonnen. Ruim 2 weken staan in het teken van goed voorbereiden, leren, oefenen, presteren en pieken op het juiste moment. Een hele opgave op deze leeftijd! Een hele opgave voor het puberbrein waarvan we weten dat het moeite kan hebben met plannen, organiseren, vooruitdenken en consequenties overzien. Vaardigheden die juist nu onmisbaar zijn.

Voorafgaand aan deze komende weken, zijn al heel wat uren boven de boeken gespendeerd. Meestal op een plek die daar het meest chill voor is. Voor de één het buro in de eigen kamer, voor de ander juist het bed in diezelfde kamer. Of voor de één de studieplek in de openbare bibliotheek en voor de ander misschien wel jouw keukentafel. Soms best een klus om daar rekening mee te houden. Niet zozeer de voorbereiding op de examens alleen als wel de stemmingswisselingen die met die voorbereiding gepaard gaan. Van diep chagrijnig tot mega opgewekt, van vreselijk moe tot plotseling hyperactief.

Het hoort er allemaal bij en met een beetje extra aandacht van jouw kant gaat jouw kind zich hier doorheen slaan. Aandacht die kan bestaan uit hulp bij de planning, een extra kopje thee en wat vaker het lievelingseten op het menu. De één heeft behoefte aan uitleg en de ander wil met rust gelaten worden. Jij kan jouw kind het beste lezen. Goed luisteren tussen de woorden door, doet al zo veel.

Een wissel van het ene naar het andere huis kan nu ongewenste onrust veroorzaken. Voor jouw kind kan juist nu niet het moment zijn, na te denken over de spullen die ingepakt moeten worden. Het verplaatsen van jouw keukentafel naar dat andere buro, helpt niet bij het vasthouden van de concentratie. En hoe makkelijk zo’n wissel al jaren gaat op een doordeweekse dag, hoe lastig kan die zijn op de dag voor een belangrijk examen? Dus aandacht voor de plek waar jullie kind nu behoefte aan heeft, geeft rust.

Als dat betekent dat die wissel niet nu moet plaatsvinden omdat het niet past in de beste voorbereiding van jullie kind, dan is dat zo. Dat is geen keuze voor jou of voor de ander: dat is een keuze van jouw kind voor zichzelf. Hoe trots mag je zijn op een kind dat eigen keuzes kan verwoorden? Hoe trots zal jouw kind op jullie zijn omdat jullie dit vertrouwen kunnen en willen geven?! En hoeveel rust geeft het jullie kind dat die stapel boeken nog even heerlijk op diezelfde plek mag blijven liggen?

Niet hoeven nadenken over wat ingepakt moet worden, geeft ruimte voor dat extra kopje thee….of toch nog even samen naar dat tv programma kijken….en even face-timen met de ander die nu wel wat langer gemist wordt en ook graag wil weten hoe het gaat. 

Door het flexibel om gaan met de wissel kun je nu jouw kind helpen. Een eindexamen is op zichzelf al ingewikkeld en stressvol genoeg. Als dit het een stukje makkelijker kan maken, dan doe je dan met liefde. Zeker weten!

There are 2 comments

By Carolien Roobol | 14 mei 2018 at 19:21

Heel logisch!

By nicoline@losbinden.nl | 15 mei 2018 at 05:47

Zeker Carolien. Toch niet altijd vanzelfsprekend voor alle eindexamenkandidaten van gescheiden ouders. Ons mooie vak kan juist daar van betekenis te zijn.

Add your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *