Wat betekent vrijheid voor een kind van gescheiden ouders?

 

Op 4 en 5 mei hebben we onze vrijheid herdacht en gevierd. Gevierd dat wij in vrijheid onze keuzes kunnen maken. En terwijl ik op tv naar het Bevrijdingsconcert aan de Amstel luister en hoor hoe de verschillende artiesten invulling en uitdrukking geven aan dit thema, komt er een vraag naar boven: Hoe voelt vrijheid voor kinderen van gescheiden ouders? Hoe kunnen zij in hun vrijheid worden beperkt door de scheiding?

Het gevoel hebben dat je moet kiezen tussen je ouders en niet van allebei evenveel mag houden….Is dat vrijheid?

Als je van de ene ouder geen regels opgelegd krijgt en van de andere ouder juist taken en structuur …..Is dat vrijheid?

Of als de ene ouder het verdriet en de boosheid blijft delen en de andere ouder als reactie ook kwaad blijft spreken over die ouder….Is dat vrijheid?

De lijst met opsommingen is lang; de lijst die gaat over de gevolgen van de scheiding op de opvoeding, maar die uiteindelijk ook gaat over de vrijheid die je aan je kinderen wilt doorgeven. 

Graag deel ik een paar tips om hier mee om te gaan:

  • Praat niet slecht over de ander in het bijzijn van je kind. Door de afwijzing van jouw ex-partner, wijs je ook een gedeelte van je kind af. Die is en blijft tenslotte 50% papa en 50% mama. En hoe moeilijk is het om het fijn te hebben met iemand, waarvan jij zulke nare dingen zegt?
  • Maak er geen probleem van dat er in de 2 verschillende huizen nu verschillende regels gelden. Kinderen kunnen hier flexibel in bewegen. Als ze voelen dat jij het veroordeeld dat ze het anders doen dan bij jou thuis, dan voelt dat als een persoonlijke afwijzing. Dan wordt het heel ingewikkeld om vrij met die verschillende regels om te gaan.
  • Hou bij het opstellen van het ouderschapsplan rekening met de wensen en behoeften van je kind. Iedere leeftijd en ontwikkelingsfase vraagt om een aangepaste insteek. Als dit betekent dat jouw kind net iets vaker bij de ander is, heeft dit niets te maken met een keuze voor of tegen jou. Dit heeft juist alles te maken met jullie keuze om de beste ouders te blijven voor jullie kind. 

Deze tips kunnen heel vanzelfsprekend en weinig vernieuwend klinken. En toch is het logisch als het soms niet lukt om ze op te volgen. Bij een scheiding spelen tenslotte zoveel emoties een rol dat het niet vreemd is dat deze je gedrag beïnvloeden. In de basis gaat het er om dat je de ander kan blijven zien als de beste ouder voor jouw kind. Zo ziet en voelt jouw kind dit tenslotte ook.

Als jij behoefte hebt aan ondersteuning om je weer in alle vrijheid ouder te voelen, neem dan contact met me op. Jouw vrijheid kun je doorgeven aan jouw kinderen!

Nicoline

nicoline@losbinden.nl / 06 36 21 23 32

There are 2 comments

By Wencke Slütter | 8 mei 2018 at 10:30

Heel mooi bruggetje Nicoline, creatief en dubbel zo actueel. Veel kinderen kijken “verplicht” tv bij de dodenherdenking omdat we hen vanuit educatie historie bij willen brengen. Op zich een goede zaak natuurlijk maar over vrijheid gesproken… bijzonder dat kinderen deze momenten herdenken terwijl we in het hier en nu niet altijd stilstaan bij wat voor hun vrijheid is. Zeker voor kinderen van gescheiden kinderen. Mooi blog! Groeten Wencke

By nicoline@losbinden.nl | 8 mei 2018 at 12:49

Dankjewel Wencke! Hoe mooi is het dat wij met kinderen onze vrijheid kunnen vieren en daarmee ook de keuzes die wij in vrijheid kunnen maken. Voor kinderen van gescheiden ouders betekent vrijheid juist het niet hoeven kiezen.

Add your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *