Gun jezelf blessuretijd

 

Een stap terug in de tijd, zomer 2017; je bent aan het zeilen in Friesland in een klein, onstabiel bootje. De wind is net iets te hard voor je kunnen, maar je geeft niet toe. Stel je dan voor dat je net enigszins ontspannen achterover durft te leunen en denkt dat je controle begint te krijgen. Een plotselinge windvlaag maait deze gedachten snel naar de achtergrond en in een kantelende boot probeer je nog berekenend ‘slim’ in het water te vallen. Een knappend geluid in je knie verraadt dat de landing wellicht zacht, maar niet schadevrij is. Tijdens een voorzichtige zwembeweging voel je je onderbeen los van je bovenbeen door het water gaan en besef je dat het goed fout is. In een paar dokters- en ziekenhuisbezoeken leer je welke structuren in je knie nog vast en vooral gedeeltelijk los zitten en weet je dat je een lange weg te gaan hebt om dat allemaal weer een beetje op orde te krijgen.

Een paar keer heel hard slikken, een paar tranen van teleurstelling maar dan ga je ervoor: Het gaat weer goed komen! Ook al duurt het uren fysiotherapie en oefenen. Die knie gaat het gewoon uiteindelijk weer doen en je vertrouwt er op dat je zomer 2018 weer in dat bootje stapt.

Zo gaat het meestal met een blessure. Het besef dat het tijd kost voordat iets geheeld is dat kapot is gegaan in je lijf, hebben we meestal al te goed. Natuurlijk vaak gepaard met een dosis ongeduld maar toch blijft het vertrouwen stand houden dat door jouw inzet, tijd en de juiste begeleiding de wond heelt.

Stel je nou eens voor dat het onstabiele bootje jouw huwelijksboot is. En dat dezelfde wind jullie, ondanks alle inspanningen en momenten van controle, uiteindelijk toch omgeblazen heeft. En dat er dan een blessure ontstaat die niet wordt veroorzaakt door de val uit de boot maar door het besef dat jullie niet meer samen in dezelfde boot willen en kunnen varen. 

Hoe klim je er dan toch weer in? Hoe trek je de zeilen aan, bepaal je de koers om veilig aan land uit te kunnen stappen? Hoe ga je met deze blessure om die niet zichtbaar is, maar wel degelijk pijn veroorzaakt? Hoe stap je uiteindelijk uit de boot? Nog druipend van de val in het water en beduusd van het besef dat jullie huwelijksboot het niet gered heeft? Of heeft de wind de sporen van je val gedroogd en lijkt er uiterlijk niet zoveel veranderd te zijn? En maskeren de droge kleren de ontstane, niet zichtbare blessure?

Een paar gesprekken geven snel het inzicht van wat er geregeld moet worden. Niet, net als met die knie, een paar keer heel hard slikken, een paar tranen van teleurstelling en ervoor gaan. Wel, net als met die knie, de wetenschap van een lange weg te gaan om het op orde te krijgen. Om het vertrouwen te krijgen dat jij een boot ook heel goed alleen weet te zeilen, ook al voelt dat anders dan toen je dat samen deed. En om een koers uit te stippelen die niet alleen voor jou, maar ook goed voor jullie kinderen is.

Gun je de onzichtbare blessure net zoveel uren inzet en tijd als die knie om te helen? Geef jij jezelf de tijd om je stuurmanskunsten aan te passen aan de nieuwe situatie, terwijl die blessure af en toe hinderlijk aan het opspelen is? Gun je jezelf, net als fysiotherapie voor je knie, de juiste begeleiding om straks vol vertrouwen jouw nieuwe toekomst in te varen? 

Ik geef je graag de positieve ondersteuning die je nodig hebt. Zodat je weer grip en houvast krijgt. Zodat je er kan zijn voor jezelf en voor de kinderen.

Hoe? Bel of stuur een mail, dan maken we een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek.

Groeten, Nicoline

nicoline@losbinden.nl  / 06- 36 21 23 32

Add your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *